Regio informatie

De omgeving van Château La Prade

Landschap
Le pays vert, het groene land, is een toepasselijke bijnaam voor de Auvergne. Een dunbevolkte streek met uitgestrekte weidevelden die vanaf het vroege voorjaar met bloemen bezaaid zijn. Het enorme areaal aan bossen levert zuurstof aan geheel Frankrijk.Cantal is het zuidelijkste departement van de Auvergne en valt vooral op door het vulkanische gebergte van de Monts du Cantal. Bergtoppen als de Plomb du Cantal en Puy Mary benaderen de 1900 meter.

Een markante hoogvlakte is het plateau Margeride; talrijke riviertjes zoeken daar hun weg om uiteindelijk uit te monden in een van de vele meertjes.

Kunst & cultuur
De bouwkunst van de streek kenmerkt zich door de Romaanse bouwstijl en het gebruik van donkere lavasteen als bouwmateriaal. Deze kenmerken komen tot uitdrukking in de vele kerken uit de 11e en 12e Eeuw.

Eten & drinken
In de Auvergne heeft het toeristenmenu van steak-frites nog geen intrede gedaan. Men kan er genieten van een verzorgde Franse keuken, die meestal vier-gangen menu’s oplevert. De basis van veel maaltijden bestaat uit rund- en schapenvlees dat afkomstig is van scharrelvee uit de directe regio. In het najaar toont de menukaart tal van wildgerechten, evenals forel, snoekbaars en andere riviervis uit de rivieren van de Auvergne. Rechtstreeks van de boerderij of de talrijke kaasfabriekjes kan kaas worden gekocht, zoals er zijn: de romige Saint-Nectaire, de vette Cantal en de schimmelkaas Bleu d’Auvergne. De Auverge brengt voor de regionale markt ook heerlijke rode, witte en rosé wijnen voort. De kwaliteit en herkomst worden door middel van een eigen Cote d’Auvergne appellation controlee gewaarborgd.

Bezienswaardigheden
In de omgeving van Ruynes-en-Margeride is veel te zien en te beleven. Hieronder volgt slechts een beperkte opsomming van een aantal bezienswaardigheden:

  • Viaduct de Garabit, gebouwd door Eiffel en als model gebruikt voor de enkele jaren later gebouwde Eiffeltoren.
  • Ecomuseum en Tour de Ruynes in Ruynes-en-Margeride die een goed beeld geven van het leven van de bevolking van weleer en de geologische opbouw van dit arme en eigenzinnige massief.
  • Cirque de Mandailles, een schitterend keteldal voorzien van weiden en bossen en talrijke stroompjes en watervalletjes die hun weg zoeken naar de rivier de Jordanne.
  • Mont Mouchet, waar monumenten en een museum het verzet van de Marquisards herdenken dat in deze streek tijdens de 2e Wereldoorlog heeft plaatsgevonden.
  • In de nabij gelegen Cevennes bevinden zich mooie grotten die het bezoeken meer dan waard zijn.

Extra informatie
www.auvergne-tourisme.info