Wielersport

De Auvergne en met name de Cantal is het walhalla voor het terreinfietsen of zoals het hier genoemd wordt VTT (Vélo Tout Terrain). Het heuvelachtige landschap daagt evenwel ook de sportieve racefietsers uit. Hoewel er tal van bewegwijzerde ATB-routes zijn kunnen wij u ook behulpzaam zijn om routes uit te stippelen die op maat zijn gesneden voor uw technische en conditionele vaardigheden. In het nabij gelegen Saint-Flour kunnen terreinfietsen worden gehuurd.

Mede door toedoen van de Fédération Française de Cyclysme en de lokale toeristenbureaus is een gemarkeerd net van ATB-routes ontstaan dat inmiddels een omvang van 47.000 km heeft. In onze omgeving bevindt zich ook een interessant netwerk aan ATB-routes, zoals:

  • Omgeving La Bourboule: 110 km vanaf een hoogte van 1100 m in het hart van het natuurpark des Volcans
  • Brioude , nabij de route naar Santiago de Compestella: 395 km door bossen en over plateaus tussen 400 en 1000 hoogtemeters.
  • Pays de Saint-Flour: 260 km over hoogvlaktes door rotslandschappen en bossen en enkele van deze routes beginnen op slechts enkele honderden meters bij ons vandaan.
  • Plomb du Cantal: 160 km door voornamelijk berglandschap.
  • Pays d’Ambert: 300 km door het Parc naturel Livradois-Forez.
  • Gorges Lot et Truyère: 216 km  door afwisselend ruig en lieflijk landschap.

Voor mountainbikers die op zoek zijn naar een bijzondere ervaring bevelen wij de Grande Traversée du Massif Central aan. Dit is een goed gemarkeerde route van 666 km die gemiddeld in 10 tot 20 dagen kan worden afgelegd en die langs de keten van Puys loopt, door Sancy, Margeride, Lozère en Grand Causses.

Voor verdere informatie verwijzen wij naar de website van de Fédération Française de Cyclysme.

Voor wie zijn fiets en zichzelf schoon wil houden, kan het best erop uittrekken met de racefiets.  Zoals gezegd heeft de Auvergne een erg afwisselend landschap, dat wordt doorsneden door een uitgebreid wegennet. De meeste wegen zijn prima onderhouden en absoluut niet druk. Regelmatig worden er wel tochten georganiseerd door lokale fietsclubs, waaraan iedereen kan deelnemen. Bij de inschrijfprijs is dikwijls ook een maaltijd inbegrepen, hetgeen niet alleen typisch Frans is maar zeker ook amusant en gezellig. In de regio worden ieder jaar ook meerdere cyclosportieven  georganiseerd. Desgewenst kunnen wij u informeren over de plaatsen en data en de voorwaarden voor deelname aan deze wedstrijdachtige fietstochten. Kortom de Auvergne is een absolute aanrader voor iedereen: voor de fanatieke racefietser, die zich wil voorbereiden op de cyclosportieven en het hooggebergte van de Alpen, maar zeker ook voor de toerfietser die van het landschap en de rust wil genieten.